Tren nedir ne demektir? Tren hakkında kısa bilgiler

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Elektrik ile çalışan ve Türkiye de üretilecek olan milli tren modeli
Milli elektrikli tren
Tren, sadece demir yollarında raylar üzerinde gidebilen, yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan, genellikle önde tek bir lokomotif ve arkasında da lokomotif tarafından çekilen ve birbirine bağlı olan vagonlardan oluşan uzun bir ulaşım aracıdır. Genel olarak yolcu treni, yük treni, hizmet treni ve karma trenler olmak üzere dört kısma ayrılırlar.

Yolcu trenleri insanları bir şehirden diğer bir şehre götüren genellikle rahat olarak kabul edilen bir seyahat aracıdır. Birçok yolcu treninde elektrik prizleri, bilgisayarlar için Wi-Fi bağlantı noktaları ve yemek ve içecekler için de özel bir restoran vagonu bulunur. Ayrıca, uzun yolculuklarda geceyi uyuyarak geçirmek için yataklı vagonlarda vardır.

Yük trenleri ise kum, kömür, cevher ve diğer granül malzemeler için üstü açık sandık vagonları, araçlar ve makineler için düz platform vagonlar, sıvılar için tank vagonları ve konteynerler için dingilli konteyner vagonları içerir.

Japon maglev hızlı trenleri
Japon maglev trenleri
Trenler bir ya da birden fazla lokomotif tarafından çekilebilir ya da itilebilirler. Tarihsel olarak buhar gücüyle çalışan lokomotifler hakim olmasına rağmen, günümüzde en yaygın lokomotif türleri dizel yakıtla ve elektrikli gücüyle çalışan lokomotiflerdir. Elektrik gücü havai kablolar veya ilave raylar tarafından sağlanır.

Günümüzün en hızlı trenleri ise 20. yüzyıl başlarında kullanılmaya başlayan ve saatte 500 km/s hızlara çıkabilen Maglev trenleridir. Maglev sözcüğü İngilizce "Magnetic levitation" (manyetik kaldırma) sözcüklerinin kısaltmalarının birleşiminden oluşur. Maglev trenleri klasik trenlerin kullandığı demir tekerlekleri ve klasik rayları kullanmazlar. Bunun yerine özel raylar üzerinde oluşturulan elektromanyetik alanlardan ve mıknatıslardan faydalanarak havada asılı olarak giderler.
( 0 soru/yorum )