Trapez nedir? Trapezci ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Tek eliyle tutunduğu trapezde sallanarak gösteri yapan erkek bir trapezci
Bir trapezde gösteri yapan trapezci
  1. (spor) Tavana ya da yüksekçe bir yere asılı iki düşey ipin sarkan uçlarına bağlanmış bir çubuktan oluşan ve salıncağa benzeyen bir tür jimnastik ve akrobasi aracı. Trapez 1859'da Jules Leotard adlı bir Fransız sanatçı tarafından icat edilmiştir. Trapez sözcüğü, trapezin bağlı olduğu tavan, halatlar ve çubuk tarafından oluşturulan şekle benzetilen ve dört kenarlı geometrik bir şekil olan Latince trapezyum kelimesinden gelir.
  2. Bu araçla sirklerde gösteri yapan akrobat, trapezci.
  3. (matematik) Yamuk (şekil).
  4. (denizcilik, spor) Yelkenli bir teknenin yelken direğinin üst ucuna bağlı olan ve güverteye kadar sarkan ucunda genellikle bir kanca olan ip veya tel.
  5. Bir yelkenlide trapez yaparak tekneyi dengede tutan sporcu
    Yelkenli teknede trapez
    (denizcilik, spor) Yelkenleri çok rüzgar alarak yan yatmaya başlayan bir teknede, sporcunun yelken direğine bağlı olan bu ipi beline bağlayıp tekneden sarkarak tekneyi dengeleme çabası.
  6. Bir 3D insan sırtı modelinde trapez ya da trapezius kasının gösterimi
    Trapez kası
    (anatomi) Dikey olarak kafatasındaki oksipital kemikten sırttaki torasik omurgaya, yatay olarak da omuz başlarına kadar uzanan, yüzeysel ve büyük bir üçgen şeklinde olan üst sırt kası, trapezius. Trapez kası, kürek kemiklerini dengeler ve omuz ve boyun hareketlerini kolaylaştırır.


  • Trapezci: Trapezle gösteri yapan sanatçı, trapez.
( 0 soru/yorum )