Saban (sapan) balığı nedir?

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Saban (veya sapan) balığı, bilimsel adı "Alopias vulpinus" olan boyu beş metreye ulaşabilen, saban biçimindeki kuyruğuyla tanınan bir köpek balığı türüdür.

Saban (sapan) köpekbalığı
Saban köpek balığı


Saban köpekbalığı hem kıyı hem de okyanus sularında yaşayan pelajik bir türdür. Genellikle yüzeyde görülür, ancak 550 m derinliğe kadar olan sularda yaşarlar.

Koyu kahve, arduvaz gri ya da tamamen siyah renkte olabilirler. Alt tarafları ise beyaz renktedir. Uzunlukları 2,6 - 4,5 metre arasında değişir. Kaydedilen maksimum uzunluk 7,6 metre, ağırlık ise 340 kg'dir.

Lüfer, karabalık, ringa, deniz turnası, kum balığı, uskumru gibi küçük balıklarla beslenirler. Ayrıca palamut ve kalamarla da beslenirler. Sapan balıkları grup halinde etrafını sardıkları balık gruplarını kuyruklarıyla sersemleterek avlarlar. Ayrıca deniz kuşlarını da kuyruklarıyla avlayabildikleri bilinmektedir.

Bu köpekbalıkları kuyruk yüzgecinin uzun üst lobu tarafından kolayca tanınırlar. Toplam vücut uzunluğunun yaklaşık yarısını oluşturan uzun kuyruklarını avlarına kırbaç gibi vurup sersemletmek için kullanırlar. Küçük ağızları ve dişleriyle ve de oldukça ürkek davranışlarıyla, insanlar için genellikle zararsız kabul edilirler.
( 0 soru/yorum )