Damping nedir? Anti-damping ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
  1. Anti-damping anlamına gelen üzerinde kırmızı yasak mühür bulunan damping yazısı
    Uluslar arası pazarları ele geçirmek için dış piyasalara ihraç edilen bir malın fiyatını kendi iç piyasasındaki "gerçek fiyatından" daha düşük tutmak, kârsız satmak veya zararına satmak: Damping, dış pazarlardaki rakiplerini piyasadan silme, düşük fiyatla sürümden (çok satıştan) kazanma veya fazla stokları eritme gibi çeşitli amaçlarla yapılır (N. Oktay). Damping, daha çok milletlerarası piyasalarda hedef alınan ülkenin ekonomisini yıkmak için siyasi amaçlarla yapılır. (Z. Yıldız)
  2. İç piyasada bir pazarı ele geçirmek, rekabet koşullarına uymak, bozulacak bir malı elden çıkarmak ya da stok fazlasını eritmek için belirli bir süre düşük fiyatla ya da maliyet fiyatının altında satma.


  • Anti-damping: Damping yapılmasının önüne geçecek fiyat taahhüdü veya yapılan dampingin zararını ortadan kaldıracak anti-damping vergisi gibi uygulamalar.
  • Anti-damping Vergisi: Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre damping uygulamasından zarar gören ülkenin söz konusu ürünün iç fiyat-dış fiyat farkını ortadan kaldıracak oranda koymaya hakkı olan vergi.
( 0 soru/yorum )