Ekmek (biçmek) ile ilgili atasözleri deyimler ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Toprağa tohum ekmek
Tohum ekmek

İlgili deyimler ve anlamları


İçinde "ekmek" kelimesi geçen deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:

  • Ekmediğin yerde biter: (deyiminin anlamı) Umulmayan ve istenmeyen yerde beliriveren kişi için söylenir: Her kalıba girer, her kılığa bürünürlermiş; ekmediğin yerde biter, ummadığın taşın altından çıkarlarmış. (E. C. Güney)
  • Ektiğini biçmek: Yaptığı işlere ve davranışlara göre sonuç almak: İnsan ektiğini biçiyor, ettiğini buluyor, karşıdaki aynalardan çoğu zaman kendini görüyor. Nasıl görmek istiyorsa diğer insanları kendisi öyle olmalı, ne istiyor ve bekliyorsa önce kendi yapmalı (C. Paslı). Rüzgar eken fırtına biçer. Ne ekersen onu biçersin. (atasözleri)


İlgili atasözleri ve anlamları


İçinde "ekmek" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:

  • Ek tohumun hasını, çekme yiyecek yasını: (atasözünün anlamı) Bir girişimden iyi sonuç almak isteyen, temeli sağlam kurmalıdır.
  • Eken biçer, konan göçer: Her davranış kendi doğal sonucuna varır.
  • Eken bilmez, biçen bilir: Bir işin sonucu işin başındayken anlaşılmaz. Bir ürün ekildiğinde ne kadar hasat edileceği bilinemez, ta ki hasat günü gelene kadar.
  • Ekmeden biçilmez:
    1. Emek harcanmadan verim alınmaz, bir sonuca ulaşılamaz: Ama hayalci de olma. Ekmeden biçilmez ve herkes ektiğini biçer. (A. Tomor)
    2. Kendisine özveride bulunulmayan kimseden özveri beklenmez.
  • Ektiğine değil aldığına güven: Çiftçi umduğu hasada göre değil, hasat yapıldıktan sonra elde ettiği ürüne göre harcama yapmalıdır. Ve hayatın tüm alanlarında bu şekilde sağlamcı olunmalıdır.


Ayrıca bkz.: Ekmek (yiyecek) ile ilgili atasözleri deyimler ve anlamları
( 0 soru/yorum )