Damat nedir ne demektir? Damat ile ilgili deyim atasözü ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Damat, damatlık, oyuncu Kenan İmirzalıoğlu
Damat
(Kenan İmirzalıoğlu)
  1. Evlenmek üzere olan erkeğe düğün süresince verilen ad, güvey: Yakışıklı damadın koluna girip davetlilerin toplandığı bahçeye doğru yürürken havai fişekler patlamaya başladı... (İlgili cümle kaynağı: N. Elver)
  2. Bir aileye hatta bir akraba grubuna göre kızları evlenmiş olan erkeğe verilen ad: Böylece Karahan sülalesine damat oldu. (H. Alan)
  3. Osmanlı döneminde padişah soyundan kız almış olan (kimse): Damat (...) Paşa, Osmanlı İmparatorluğunda padişah kızları, kız kardeşleri ya da kardeşlerinin kızları ile evlenerek Osmanlı hanedanı ile akrabalık kuran kişilere verilen ad.


Damat ile ilgili deyim atasözleri ve anlamları


İçinde "damat" kelimesi geçen deyimler, atasözleri, açıklamaları ve örnek cümleler:

  • Damat girmek: (deyim) Damadın bir aileye katılması, evliliği ile birlikte o ailenin bir parçası haline gelmesini ifade eder: Şehzade Selim'in kızı Esmihan Sultan ile evlenerek saraya damat girdi. (F. F. Tülbentçi)
  • Ananın dostu damat, babanın dostu evlat: Bazı damatların kayınvalideleriyle gerçek oğulları gibi samimi ve yakın ilişkiler kurabildiğini ifade eder. Evlilik ilişkilerinde bazı durumlarda damatların, özellikle kaynanalarıyla çok iyi geçinebildiğini ve aralarında güçlü bir bağ oluştuğunu anlatır.
  • Kız evlendikten sonra çok damat bulunur: Bir kız evlenmeyi kararlaştırdıktan sonra birçok talibin çıkabileceğini ifade eder. Evlenmeye niyetlenen bir kızın etrafında pek çok evlenmek isteyen adayın belireceğini anlatır. Bu durum, niyet ve kararlılığın çevredeki fırsatları ve seçenekleri artıracağını ima eder.

( 0 soru/yorum )