Güvey (güveyi) nedir ne demektir? Güvey ile ilgili deyimler atasözleri ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Sakallı bir damat (güvey) başı kapalı tesettürlü bir gelini alnından öperken
Gelin - Güvey
  1. Evlenmekte olan bir erkeğe, evlenme töreni sırasında (düğün süresince) verilen ad: Anadolu'da evlenen erkeğe damat ya da güveyi denir... Güveyinin sağında ve solunda iki sağdıcı olur...
  2. Bir kızın ailesinden olan büyüklere göre o kızın kocası, damat: O bizim güveyimiz oluyor, yeğenimi korur.


Güvey ile ilgili deyim ve birleşik kelimeler


İçinde "güvey/güveyi" kelimeleri geçen deyimler ve açıklamaları:

  • Güvey yemeği: (folk.) Düğün akşamı erkek evinin akraba ve aile yakınlarına verdiği yemek.
  • Güvey (güveyi) girmek: (deyiminin anlamı) (Erkek için) Evlenmek: Beyoğlu da inanıp Arap kızını götürmüş. Düğün yapıp güvey girmiş.
  • Güvey (güveyi) olmadık, ama kapı dışında bekledik: (şaka yollu) Bu konuyu her ne kadar iyi bilmiyorsak da büsbütün yabancısı da değiliz.
  • Kendi kendine gelin güvey olmak:
    1. Nasıl karşılanacağını hesaba katmadan bir işi olmuş bitmiş sayarak boşuna sevinmek: Bakıyorum, kendi kendine gelin güvey oldun bile... (S. Kocagöz)
    2. Karar verecek kişi bir başkası iken, asıl söz sahibi kendisi olmadığı halde, bir işi kendi başına tasarlayıp biçimlendirmeye kalkışmak: Üstelik bununla da kalmayıp kendi kendine gelin güvey olan çılgın beyninin işin peşini bırakmamasından dolayı ortada olmayan bir ilişki için acı çekmeye başlamıştı. (R. Ezgü)


Güvey ile ilgili atasözleri ve anlamları


İçinde "güvey/güveyi" sözcükleri geçen atasözleri ve açıklamaları:

  • Kızın kimi severse güveyin odur, oğlun kimi severse gelinin odur: Ana baba çocuğunu kendi seçtikleri biriyle zorla evlendirmemeli, evleneceği kişiyi kendileri seçmelidir ve ana baba da bu konuda onlara hoş görülü davranmalıdır.
  • Kül tepecik olmaz, güvey oğul olmaz: Külün hiçbir zaman büyük bir tepe oluşturamayacağı gibi, damadın da hiçbir zaman öz evlat gibi olamayacağını anlatır. Damadın ne kadar iyi olursa olsun, her zaman ailede farklı bir konumda kalacağını vurgular.
  • Suçu (kabahati) gelin etmişler, kimse güveyi olmamış: "Ne kadar çekici olursa olsun, suçu kimse kabul etmez, kabahati kimse üstlenmez" anlamında bir atasözü.
  • Yatsının faziletini güveyden sormalı: Geleneksel olarak gerdeğe yatsı namazından sonra girildiğinden yatsı namazının damat için özel bir önemi olduğunu ifade eder. Birçok kimse için önemli bulunmayan bir durumun bazı kişiler için özel bir önem taşıyacağını anlatır.

Ayrıca bakınız:
İç güvey nedir? İç güvey ile ilgili deyim ve atasözü
Damat ile ilgili deyim ve atasözü
( 0 soru/yorum )