Kul nedir ne demektir? İlgili atasözleri deyimler ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 6
Namaz kılan bir adamın ayaktayken yandan görünüşü
Kul
  1. Allahü Teala'ya göre insan, ademoğlu: Zira Yaratan kendisinden memnun olmuş ve kulum demiştir... (B. Ayaz)
  2. İnsanın Rabbine göre durumu: Kul, kul olduğunu en iyi dua anında anlar.
  3. Birisine ya da bir kuruma kapılanarak bağlanan, birisinin ya da bir kurumun maiyetine giren kişi. Bu anlamıyla, Osmanlı Devletinde varlığı ve hayatını sürdürmesi devlete ve onu simgeleyen hükümdara bağlı olan her kişi için kullanılırdı.
  4. Köle.


İlgili birleşik kelime ve fiiller


İçinde "kul" kelimesi geçen deyimler ve açıklamaları:

  • Kul hakkını anlatan adalet terazisinin kefelerindeki insanlar
    Kul Hakkı
    Kul Hakkı: İnsanların birbiri üzerindeki hakları. Özellikle, kötülük görmüş bir kimsenin kötülüğü yapan üzerindeki hakkı.
  • Kul taksimi: (deyiminin anlamı) Eşitçe yapılan üleştirme.
  • Kul yapısı: İnsanlar tarafından yapılmış.
  • Kulunuz: Eskiden saygı ve alçakgönüllülük göstermiş olmak için "ben" adılı yerine kullanılan bir söz: Mansur Kulunuz ifademi tekrar etmeğe mecburum. Çünkü arz ettiklerim hakikatin ta kendisidir. Kulunuz teşekkür için gelmedim. Zât-ı devletlerinin bu teveccüh eserini kabul edecek yüzüm olmadığını arz için geldim. (M. Murad)


İlgili deyimler ve anlamları


İçinde "kul" kelimesi geçen deyimler ve açıklamaları:

  • Kul etmek: Kendine aşırı derecede bağlamak, boyun eğdirmek: Tükenmez cevherdim pul etti beni / Özgürlüğüm alıp kul etti beni (S. İnce)
  • (Birine) Kul köle (kurban) olmak: Tam bir doğruluk, saygı ve özveriyle bağlanmak: Kadın erkek, O'na candan kul köle oldu. Şehir, tümünden O'na mürid oldu da herkes, gönlüne O'nun sevgi tohumunu ekti. (İlgili cümle kaynağı: A. Konyalı)
  • (Bir şeye) Kul olmak: Aşırı derecede bağlanmak, boyun eğmek: Allah'a kul olmayan, dünyaya, mevkie, kadına, paraya kuldur. Ama mutlaka bir şeye kuldur. (H. K. Yılmaz)
  • Kula kul olmak: Bir kimsenin buyruğu altında bulunmak. Kula kul olmak zordur. Bu zorluktan kurtulmanın çaresi Mevlâ'ya kul olmaktır. (Cüneyd-i Bağdadi)


İlgili atasözleri ve anlamları


İçinde "kul" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:

  • Kul azmayınca Hak yazmaz (Kula bela gelmez Hak yazmadıkça, Hak bela yazmaz kul azmadıkça): Kişinin başına gelen kötülüklerin sorumlusu kişinin kendisidir.
  • Kul hatasız (kusursuz) olmaz: (atasözünün anlamı) Bir insanın tüm kusurlarından arınarak bir şeyler yapması olası değildir.
  • Kul kullanan, bir gözünü kör, bir kulağını sağır etmeli: Yanlarında insan çalıştıran kimseler, çalıştırdıklarının her yaptığını görmemeli, her söylediğini duymamalıdırlar.
  • Kul sıkılmayınca Hızır yetişmez: İnsanın başı derde (dara) düşmedikçe sıkıntısına çare olacak olağanüstülükler beklenemez.
( 6 soru/yorum )

Soru ve Yorumlar: 6


Anonim:
Çok yardımcı oldunuz teşekkürler
6/12/18 19:38
Anonim:
Teşekkür ederim ödevim ićin arastirdim
17/12/18 16:21
Anonim:
benim aradığım şeyi ben burada bulamadım kul hakkı aramıştım adam bana kul yapısı diyo ne yanı kul hakkı nerde kul yapısı nerde kardeşim
18/12/18 18:41
Anonim:
Çok teşşekürler 🙂
26/12/18 14:42
mery:
ben kul hakkıyla alakası ne onu anlamadım
1/1/19 18:08
Anonim:
işime yaradi saolun varolun

17/2/19 16:52