![]() |
Uluyan bir bozkurt |
- (zooloji) Köpekgillerden, ortalama 125 cm uzunluğunda, kara, kahverengi ya da kül rengi tüylü, sürülere saldıran yırtıcı hayvan: Orman kurdu olarak da bilinen boz kurt, dünyadaki en yaygın ve en çok bilinen kurt türüdür.
- Bağırsak asalakları ve yiyeceklerde, meyvelerde türeyen ayaksız, yumuşak, ince uzun küçük hayvanların genel adı: Elma kurdu. Kiraz kurdu. Bağırsak kurdu.
- (mecazi) Kafası çalışan, iş bilir, işini iyi bilen, aldanmayan (kimse): O bu şehrin kurdu olmuş artık, altından giriyor üstünden çıkıyor.
İlgili deyimler ve anlamları
İçinde "kurt" kelimesi geçen deyimler ve açıklamaları:
- Kurt geçinip tilkilik etmek: Bir yandan yiğitlik taslayıp öte yandan kaypak davranmak.
- Kurt gibi: İşini bilir, girişken (kimse).
- Kurda kuzu teslim etmek: (deyiminin anlamı) Bir şeyi, ona zarar verecek, güvenilemeyecek birine emanet etmek.
- Kurtlarını dökmek: Çoktan beri özlediği bir şeyi bol bol yapıp hevesini almak: Üstelik mahalleli cümbür cemaat düğünlerinde oynadık, kurtlarımızı döktük valla. (K. Doğan)
- Kurdu koyunla barıştırmak: Düşmanlığı kaldırmak.
- Kurdunu kırmak: Hevesini almak, istediğini yerine getirmek.
- İçine kurt düşmek: Şüpheye vesveseye kapılmak, bir şeye bakışı olumsuz yönde değişmek: Tüm bu konuşmalardan sonra, içime 'kurt' düştü ve babamın hareketlerini izlemeye koyuldum. (İlgili cümle kaynağı: A. Ünlü)
İlgili atasözleri ve anlamları
İçinde "kurt" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:
- Ardında yüz köpek havlamayan kurt, kurt sayılmaz: Önemli kimseleri çekemeyip onlara dil uzatanlar çok olur.
- Kurt (puslu) dumanlı havayı sever (kollar): Fırsatçılar, kötü niyetli kişiler hep karışık zamanları kollarlar.
- Kurt kocayınca itin (köpeğin) maskarası olur: Güçlü insan, gücünü yitirince, zamanında kendisinden çekinenlerin eğlencesi olur.
- Kurt komşusunu yemez: Kişi ne kadar kötü olursa olsun yakınlarına zarar vermez.
- Kurt köyünü (tüyünü) değiştirir, huyunu değiştirmez: İçi kötülük dolu bir kişi nereye giderse gitsin, kötü huylarını yanında taşır.
- Kurda konuk giden, köpeğini yanında götürür (Kurtla görüşürsen köpeğini yanından ayırma): Saldırgan biriyle ilişkide bulunan kişi korunma önlemleri de almalıdır, hazırlıklı olmalıdır.
- Kurda "neden ensen kalın?" demişler "işimi kendim görürüm de ondan" demiş: (atasözünün anlamı) İnsan kendi işini kendi yaparsa daha güçlü olur.
- Kurtla koyun, kılıçla oyun olmaz: Tehlikeli sonuç verecek şeylerin şakaya gelir yanı yoktur.
- Kurtla ortak olan tilkinin hissesi, ya tırnaktır ya bağırsak: Güçlüyle ortaklık eden kimse, kazançtan pay olarak ancak güçlüden artakalanı alabilir.
- Kurdun adı yaman çıkmış, tilki (tilkicik var) vardır baş keser: Öyle sinsi ve kurnaz kimseler vardır ki, adı zalime çıkmış nicelerine taş çıkartırlar.
- Kurdun oğlu akıbet kurt olur: Kişi sonunda kendi karakterini, aslını, düşüncesini atalarına benzer biçimde ortaya koyar: Kurdun çocuğu akıbet kurt olur kızım... Bu kanun-i tabiattır. (R. N. Güntekin)
Soru ve Yorumlar: 4
Öğrencilerim Lafsözlük'ün tarafsız olmayışından hep bahsederlerdi lakin inanmazdım. Yazık:(
Soru/Yorum Gönder