Radar nedir nasıl çalışır? Kısaca anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Çalışmakta ve dönmekte olan bir radar anteni
Radar
Radar yaydığı radyo dalgalarının yansıyıp geri gelmesiyle çalışan, gemi, uçak, füze, uydu vb. uzaktaki nesnelerin varlığını ve yerini saptayan çoğunlukla dönen bir antene sahip arama-tarama sistemidir. (İngilizce yön ve uzaklık bulma anlamındaki "radio detection and ranging" sözcüklerinden).

Bu yer saptama, yansıyan dalgaların geri dönme zamanıyla, yansıma yönünün hesaba katılmasıyla gerçekleştirilir. Bilgisayarlarla donatılan radarlarla ayrıca otomatik kontrol ve güdüm (takip) de sağlanır.

Radar dalgalarının bir uçaktan geri yansımasını gösteren animasyon
Radar nasıl çalışır
Radar, yaydığı özel radyo dalgalarını sağdaki şekilde görüldüğü gibi aynı sesin yankılanmasına benzer bir şekilde kullanır.

Günümüzde bu radar cihazından yayılan radyo dalgalarını tamamen soğurarak (emerek) veya tamamını başka bir yöne yansıtarak radarlardan gizlenebilen hayalet uçaklar mevcuttur. Ayrıca yine bu radar cihazlarından gelen radyo dalgalarını taklit edip kendini daha yakında veya daha uzakta hatta kendisini birden fazla birkaç yerde gösteren radar yanıltıcı sistemlerde vardır.

Radara yakalanan bir uçağın radar ekranındaki görüntüsü
Radar ekranı görüntüsü
Günlük hayatta ise radar kelimesi en çok kara yollarında hız ölçümü yapan cihazları için kullanılır. Aynı mantık ile çalışan bu sistemlerin döner bir anteni olmayıp sadece tek yöne odaklanarak hareket halindeki aracın hızını tespit etmektedir. Son olarak özellikle trafik polis ekiplerinin kullandığı bu radar cihazlarının yaydığı sinyalleri yakalayarak yol üzerinde denetleme olup olmadığını önceden bildiren cihazlar veya detektörler vardır ancak kullanmak ceza kanunlarınca yasaklanmıştır.
( 0 soru/yorum )