Radyatör nedir ne işe yarar? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Kombi radyatör peteği
Evlerde kullanılan kalorifer (kombi) radyatörü (peteği)
İçinde devamlı olarak sıcak bir akışkanın (su, yağ vb.) devir daim ettiği, bu akışkanın ısısını kolayca dış ortama aktarabilmesi için hava ile temas eden dış yüzeyinin alanı kıvrımlar ile artırılmış, çeşitli teknik ve biçimde yapılmış metal aygıt.

Radyatörler ısı iletkenliği yüksek olan (alüminyum, bakır vb.) metallerden üretilir. Radyatörden geçen sıvı, ısısını radyatöre, oradan da dış ortama aktarabilmesi için radyatör içindeki onlarca küçük kanal ve borudan geçer. Bu yüzden petek gibi gözenekli bir yapısı vardır. Genellikle bir radyatörün akış yönü üstten alta doğrudur. Yani sıcak su üstten girip soğuyarak alttan çıkar.

Otomobil radyatörü
Motor suyunu soğutan otomobil radyatörü
Otomobillerde kullanılan radyatörler, bir pompa aracılığıyla motordan gelen sıcak suyun ısısını atmosfere verip soğuyan suyu tekrar motora göndererek motoru soğutmak için kullanılır.

Evlerde kullanılan radyatörler yani petekler, bir ısıtma cihazından (kombi, kalorifer vb.) gelen sıcak suyun ısısını ev ortamına vererek evi ısıtmak için kullanılır.

Kısaca radyatörler içinden geçen sıvının ısısını gaz ortama aktarmak için kullanılan aracı aygıtlardır.


İlgili birleşik fiil ve kelimeler


  • Radyatör kapağı: Su soğutmalı motorlu aralarda, radyatöre su doldurmaya ve özel yapısıyla, içindeki suyun kaynama noktasını yüksek tutmaya yarayan kapak.
  • Radyatör peteği: Su soğutmalı motorlu araçlarda, ince bakır levhadan yapılmış dikey borular ve bu borular arasında dilim dilim yatay bakır kanatçıklardan oluşmuş petek görünümünde radyatör gövdesi.
  • Radyatör su kaynatmak: Motor radyatöründeki ısı yeterince dışarı atılamayıp içindeki su kaynamaya başlamak.
( 0 soru/yorum )