Pire |
Pire, insan ve hayvan kanı ile beslenen, küçük ve kanatsız bir asalak böcek türüdür. Uzun ve güçlü arka bacakları sayesinde zıplayarak çok hızlı hareket edebilir ve konakçıları arasında kolayca yer değiştirebilir. Genellikle tüylü veya kıllı canlıların üzerinde yaşamayı tercih eden pireler, kan emerek beslenirken, aynı zamanda kaşıntıya ve deri tahrişine yol açar. Ayrıca pireler, bazı hastalıkların taşıyıcısı ve yayıcısı olarak sağlık açısından ciddi tehditler oluşturabilir.
Pire ile ilgili deyimler ve anlamları
İçinde "pire" kelimesi geçen deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:
- Pire gibi: Çevik, çok hareketli, yerinde duramayan: On numara beş yıldız garsondu, pire gibiydi, ışık hızıyla servis yapar, aynı anda on masayı mükemmelen idare ederdi. (M. Uyurkulak)
- Pire için (Pireye kızıp) yorgan yakmak: Önemsiz bir durum karşısında kendisine büyük zarar verecek davranışta bulunmak: Bunlar anlatıldığında, pireyi deve yapar, pire için yorgan yakar ve küsüp giderdi. İstedikleri olmayınca kızardı. (Virgül)
- Pireyi deve yapmak: Önemsiz küçük bir olayı çok büyütmek: Elveda gençlik bunalımlarım, ham ervahlığım, pireyi deve yaptığım, incir çekirdeğini doldurmaz şeyler yüzünden kendime hayatı zehir ettiğim ilk gençlik yıllarım! (B. Aksun)
- Pireyi gözünden vurmak: Çok keskin nişancı olmak: "Eyüp Amcam ne kadar nişancı?" "Deveyi dizinden, pireyi gözünden vurur diye bir söz vardır. İşte öyle keskin bir nişancı." (H. İ. Altınsoy)
- Pireyi nallamaya kalkışmak: Olmayacak bir işe girişmek, abesle uğraşmak: Herif pireyi nallayıp ester diye satmağa kalksa kimse farkında olmayacak... (Halkbilgisi)
Pire ile ilgili atasözleri ve anlamları
İçinde "pire" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:
( * yaygın bilinen )
- (Bir) Pire için yorgan yakılmaz: Küçük bir sorun için büyük zararlar vermeye veya büyük fedakarlıklar yapmaya değmeyeceğini ifade eder. İnsanların sorunları çözerken mantıklı ve ölçülü davranmaları gerektiğini öğütler.
- Pireye kızıp kürkünü ateşe vermiş (Pire için yorganı ateşe atar): İnsan bazen küçük bir şeye sinirlenip, sonunda pişmanlık duyacağı davranışlarda bulunabilir.
- Pireyi deve yapar: Küçük olayları gereksiz yere abartarak hem kendilerine hem de çevrelerine zarar verenlerin durumunu anlatır.
- Pireyi deve yapma!: Küçük ve önemsiz bir meseleyi gereksiz yere büyütüp abartmamak gerektiğini ifade eder. İnsanlara olaylara sakin ve gerçekçi yaklaşmaları gerektiğini hatırlatır.
- Pireyi gözünden, çakalı dizinden vurur atıcı (Deveyi dizinden, pireyi gözünden vurur): Usta bir kişinin en küçük veya zor hedefleri bile kolaylıkla başarıyla vurabileceğini ifade eder. Yeteneği ve becerisiyle herkesin hayranlık duyacağı işler yapabilen kişilere atıfta bulunur.
- Acele ile pire tut (tutulur): Sadece hız gerektiren işlerde acele etmenin yararlı olabileceğini ifade eder.
- Bit yiğitte, pire itte (bulunur): Herkesin kendi doğasına ve yaşam şartlarına uygun olan şeylerle karşılaşacağını ifade eder. İnsanların ya da canlıların yaşam tarzları ve özellikleri, sahip oldukları durumlarla örtüşür.
- Çayır piresi üflemekle ölmez: Zorlukların üstesinden gelmek için daha etkili ve kararlı yöntemlerin gerektiğini ifade eder. Hafif ve yetersiz çabaların güçlü sonuçlar doğuramayacağına dikkat çeker.
- Köpekle yatan pire ile kalkar*: Uygunsuz veya kötü kişilerle ilişki kuran birinin, bu ilişkiden olumsuz etkiler göreceğini ifade eder.
- Körler tutar pireyi: Bazen, en beklenmedik kişilerin en zor işleri başarabileceğini vurgular.
- Mart içeri, pire dışarı*: Mart gelince pireler canlanır, yuvalarından çıkar.
Soru/Yorum Gönder