Tembellik ile ilgili atasözleri ve anlamları
|
Tembel |
- Tembele iş buyur, sana akıl öğretsin: Kendisine buyrulan işi yapmaktan kaçınmak için bu işin bir çare olmayacağını ileri sürerek başka yollar göstermeye çalışanlar için söylenir.
- Üşenenin (utananın, erinenin) oğlu kızı olmamış: (atasözünün anlamı) Bir şey elde etmek isteyen, tembel tembel oturmamalı, o yolda gayret göstermeli, girişimde bulunmalıdır.
- Emeksiz yemek olmaz: Hiç bir gayret göstermeden karın doymaz.
- Ağustosta beyni kaynayanın zemheride kazanı kaynar: Yazın sıcak günlerinde tarlada çalışan rızkını temin eder ve kış geldiğinde sıkıntı çekmez.
- Yatan aslandan (kurttan) gezen tilki yeğdir (iyidir): Az güçlü olup çalışan, çok güçlü olup çalışmayandan daha değerlidir.
- Yatanın yürüyene borcu var: Çalışmadan yan gelip yatanlar, rahatlarını, kendilerine bu kolaylığı sağlayanlara borçludurlar.
- Yazın başı pişenin, kışın aşı pişer: Zamanında çaba gösteren, emek veren ileride güç duruma düşmez, önceki çalışmalarının karşılığını görür.
- Yazın gölge hoş, kışın çuval boş (Yazın gölge kovan, kışın karın ovar): İyi ve güzel günlerde yalnız rahatına bakan kişi, kötü günler geldiğinde güç durumlara düşer.
( 4 soru/yorum )
Soru ve Yorumlar: 4
Soru/Yorum Gönder