Evde ve İşyerinde Tasarruf Yöntemleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Ev şeklinde olan bir kumbaraya bozuk para atarken
Evde tasarruf
Tasarruf etmek sözlük anlamıyla idareli kullanmak, biriktirmek, israf etmemek gibi anlamlara gelmektedir. Hayatın her döneminde sizi fazla kısıtlamayacak yaşam şartlarınızı çok fazla değiştirmeyecek ve en önemlisi de sizi rahatsız etmeyecek şekilde tasarrufta bulunmak iyidir. Bu sizin gelecekte daha başka amaçlarla kullanabileceğiniz bir kaynağa sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

Aşağıda değişik tasarruf yöntemlerinden bahsedilmiştir. Sizin de günlük yaşamınızda uyguladığınız ve paylaşmak istediğiniz değişik tasarruf yöntemleriniz varsa bunu bizimle paylaşırsanız seviniriz.

  • Donmuş yiyeceklerinizi çözülmeden pişirmeye başlamayın: Çözülmesi için dondurucudan çıkartıp buzdolabının normal bölümünde bekletin. Bu çözülen gıdanın soğukluğunun buzdolabının içerisindeki normal kısma aktarılmasını ve buzdolabının daha az çalışmasını sağlar.
  • Bekleme konumundaki tüm cihazlarınızı gece veya uzun süre kullanılmayacaksa tümüyle fişten çıkartın: Televizyon modem bilgisayar yazıcı DVD vb. gibi.
  • Bilgisayarınızın daha tasarruflu çalışması için gerekli ayarları yapın: Örneğin Denetim Masası, Güç Seçenekleri bölümünden "Güç Tasarrufu" seçeneğini seçin. Bu siz bilgisayarınızdan uzaktayken 5 dakika sonra ekranınızın 15 dakika sonra ise bilgisayarınızın tümüyle kapanmasını sağlayacaktır.
  • Evinizin veya iş yerinizin su giriş vanasını 1/2 oranında yani yarım açın: Bu suyun biraz daha yavaş ve tazyikinin az olmasını sağlar. Bu ise suyun kullanılmadığı anlardaki kaybını azaltır. Örneğin el yıkamak için açılan bir musluğun elin köpürtülmesi sırasında boşa akan suyun azalmasını sağlayacaktır.


Soba Kullanılan Evlerde Isı Tasarruf Yöntemi


Sobalı evlerde ısı tasarrufu yöntemi
Soba ile ısınan evlerde ısı tasarrufu
Kış mevsimi geldiğinde camları kapıları sünger ve fitillerle yalıtır evin içerisine soğuk hava girmemesini sağlarız. Doğruda yaparız. Ancak yine de bir yerlerden soğuk hava gelmeye devam eder ve bu bizi deli eder. Bunun sebebi evimizde soba yakıyor olmamızdır.

Evde soba yaktığımızda bacadan yanmış, yanmamış gazlar ve sıcak hava çıkar. Baca ısındıkça artık bu olay vakumlama derecesine kadar yükselir. Bunun sonucunda bacadan çıkan sıcak hava kadar evin içinde hava eksilmiş demektir. (Resimde birinci evde görüldüğü gibi) Aynı zamanda evin içerisinde sıcak hava eksildikçe de dışarıdan (pencere ve kapı aralıklarından) mutlaka soğuk hava girmesi gerekiyor demektir. O yüzdendir ki soba yanan eve mutlaka kapı ve pencereleri yalıtsanız da içeriye mutlaka hava girecektir. Bu da sobanın içeriyi ısıtma kapasitesini düşürecektir. Bu sebepledir ki kaloriferli evler kolay ısınır. Elinizi bile yakmayan petekler bir bakmışsınız yanına bile yaklaşamadığınız sobanızdan daha iyi ısıtıyor. Hava girmesi gereklidir çünkü sobanın yanması içinde hava çekmesine ihtiyacı vardır. Eğer yalıtma işleminden yıldızlı pekiyi alırsanız o zamanda sobanız yanmayacaktır ve birazda havasız kalabilirsiniz.

Bunun önüne geçebilmek için resimdeki ikinci evde görüldüğü gibi sobanın ihtiyaç duyduğu havayı direk dışarıdaki soğuk havadan temin etmek ve sobanız iyice yanmaya başladığında üstünü kapatmak. Tabi temin ettiğiniz havayı sobaya kadar getirdiğiniz borunun dışını da yalıtmalısınız.

Ayrıca soba ile ısınıyorsanız, soba yanmadığı zamanlarda bütün deliklerini kapatmalısınız çünkü baca soba yanmasa bile içeriden sıcak hava vakumlamaya devam edecektir. Sobayı ve soba borularını iki haftada bir temizlemeniz sobadan alacağınız verimi artıracaktır.

Değişik Bir Elektrik Tasarruf Yöntemi: Sensör Destekli İkincil Aydınlatma


İki LED spot arasında bir hareket sensörü olan aydınlatma sistemi
Sensör LED
Nedir Haklı Olarak? Normal aydınlatma düzeninize ek olarak kendi kendine devreye giren ve siz istediğiniz zaman devreden çıkan aydınlatmadır. Günlük hayatımızın gece kısmında aydınlanmak için elektrik enerjisini kullanmaktan başkaca bir çaremiz yoktur. Ve bunun için her odaya girişimizde duvardaki bir düğmeye dokunmak durumundayız. Genelde odaya girdiğimizde dokunduğumuz bu düğmeye odadan çıkarken dokunmayız. Çünkü bazen elimiz dolu olur, bazen de aklımız. Bundan dolayı insanın hayatında durmasını hep arzuladığı ancak hiç durmayan o saat daha bir hızlı çalışmaya başlar ve bize hiç bir faydası yoktur. Çünkü yanan ışık başka odadır biz ise başka odada. Bu ayrılık bize pahalıya mal olacaktır. Şaka bir yana demek isterdik ancak şaka değil.

Bu sarfiyattan kurtulmak, tavan lambamızın, duvar elektrik anahtarımızın ömrünü uzatmak ve zamandan kazanmak için bir tasarruf yöntemi önerimiz var. Eminim sizin de çok hoşunuza gidecektir.


LED spot ışık
LED ışık
Her bir oda için,
1 Adet 5 veya 7 watt’lık LED Lamba (Elektrik saatinin görmezden geldiği lambalar)
1 Adet Duylu Hareket Sensörü

Bütün odalar için,
1 Adet elektrik ustası. (Bu elinizde kabloyla horon tepmenizi önleyecektir.)

Bu düzenek eğer kablo çekilmek istenmiyorsa her odanın boat (duvardaki elektrik dağılım kutuları) yerlerine veya elektrik prizlerinin biraz üzerine uygulanabilir. Bu düzenek uygulandığında siz odaya veya mutfağa bir şey almak veya bırakmak için anlık giriş ve çıkışlarınızda otomatikman size loş bir aydınlatma sağlayacaktır. Eğer daha fazla aydınlık istiyor iseniz odanızın ışığını yakmanız yeterli. Sensör sayesinde oda aydınlandığı için düzenek devreden çıkacaktır.

Bu düzenek sayesinde odalara anlık giriş ve çıkışlarla ışık açma kapama zahmetinden ve stresinden kurtulacaksınız. Elektrik tasarrufu sağlayacaksınız. Açma kapama düğmenizin ömrünü uzatacaksınız. Tavandaki normal aydınlatma için kullandığınız tasarruf ampulünüzün ömrünü uzatacaksınız. Çünkü tasarruf ampullerinin ömürleri anlık açıp kapamalarla çok kısalır. Bu yüzden sensörlü aydınlatma düzeneklerinde tasarruf ampulleri kullanılmaz. LED ampuller ise ömür bakımından güneşle yarışırlar.

İyi tasarruflar.

Tasarruf Nedir?
Tasarrufla İlgili Atasözleri ve Anlamları
( 0 soru/yorum )