Kardelen nedir? Kardelen çiçeği ve özellikleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Karı delip çıkmış tek kardelen çiçeği tomurcuğu
Kardelen çiçeği
Kardelen, nergisgillerden, baharda (Ocak-Nisan aralığında), bazen de kar kalkmadan beyaz renkli çan şekilli sarkık çiçekler açan koyu yeşil renkte bir bitki türüdür.

Yaklaşık 20 türü bilinen ve türlerine göre 7 - 30 cm boylanabilen kardelen, soğanlı, alçak ve soğuğa oldukça dayanıklı bir çiçektir. Süt çiçeği olarak da bilinen ve aynı zamanda yılın (baharın) ilk açan çiçeği de olan kardelen bir kaç ilginç özelliğe sahiptir.

Tohumlarında yağ ve protein açısından zengin olan elastiome adı verilen küçük bir uzantı vardır. Tohumlar açıldığında bunlar karıncaları çeker ve tohumların yuvaya taşınmasını sağlar. Tekrar toprak altına taşınmış ve karıncalar tarafından tüketilmemiş olan bazı tohumlar bu sayede yeni ve uygun bir yere dikilmiş olurlar.

Kar üzerinde kardelen çiçekleri
Kar üzerinde kardelen çiçekleri
Kardelen yaprakları, donmuş toprağı yarıp çıkabilmesine olanak sağlayan sertleşmiş uçlara sahiptir. Ayrıca bitki, özünde buz kristallerinin oluşmasını engelleyen ve donmayı önleyen bir tür antifriz formu içerir. Bu sayede -15 °C soğuğa kadar dayanabilir.

Kardelen ayrıca, başta Doğu Avrupa ve Rusya olmak üzere çeşitli ülkelerde hafif ve orta dereceli Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere lisanslanmış bir alkaloid olan galanthamine içerir.
( 0 soru/yorum )