Hayvan nedir ne demektir? İlgili deyim atasözleri ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Hayvan sevgisini anlatan burun buruna bir bayan ve yavru köpek
Hayvan sevgisi
  1. Duygu ve hareket yeteneği olan, içgüdüleriyle hareket eden, özellikle organik katı maddelerle beslenen insan dışındaki canlı varlık: Hayvanla insanı birbirinden ayıran çizgi akıl ve kalp ile ilgili farklılıklardır. (Ö. Aydın)
  2. At, eşek ve katır gibi çeşitli hizmetlerde kullanılan hayvan: Sonra hayvan bizi uçururcasına götürdü. (İ. Sarı)
  3. (mecazi) Akılsız, duygusuz, kaba, hoyrat, elinden iş gelmez, yeteneksiz (kimse): Oysa insanlık can çekişiyor / İki ayaklı hayvan kılığındakilerden (M. B. İnat)
  4. (hakaret yollu) Kızılan ve insanca davranışlar sergilemeyen kimseye söylenen söz: "Alçaklar, şerefsizler, vicdansızlar, ahlaksızlar, hayvanlar!" diye bağırdı. Tabi ki "hayvan" kelimesini boşuna demişti babam. Bunlar hayvan bile olamazdı, çünkü hayvanlar bunlar kadar vicdansız değillerdi. (İlgili cümle kaynağı: M. Karabaş)

İlgili deyim ve atasözleri


İçinde "hayvan" kelimesi geçen deyim atasözleri ve açıklamaları:

  • Hayvan gibi: (deyiminin anlamı) Akılsızca, duygusuzca, kabaca, beceriksiz, iri yarı.
  • Hayvanlar koklaşa koklaşa (söyleşe söyleşe), insan konuşa konuşa anlaşır: (atasözünün anlamı) Hayvanların koklaşarak anlaşmaları gibi insanlarda yüz yüze gelip konuşarak daha iyi anlaşırlar.
  • Hayvan yularından, insan ikrarından (sözünden) tutulur: → İnsan sözünden, hayvan yularından tutulur.
  • Hayvanın alı dışında, insanın alı içinde: Hayvanın ne olduğu, ne yapacağı görünüşünden anlaşılır, insan için aynı şey geçerli değildir.
( 0 soru/yorum )