Alçak ne demektir? İlgili atasözleri deyimler ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
  1. Yerden yüksekliği az olan, yüksek karşıtı: Alçak yapı. Alçak bir köprü. Alçak tepe.
  2. Aşağıda olan, yüksek olmayan (yer): Dünya'nın en alçak yeri Lut Gölü'dür (deniz seviyesinden ~430 metre alçaktır).
  3. (mecazi) Bilerek en kötü, en ahlaksızca davranışlarda bulunan, soysuz, namert, rezil: — Alçak adam! Sana yazıklar olsun! (M. N. Bursalı)


İlgili deyimler ve anlamları



  • Alçak gönüllü: (deyiminin anlamı) Yaşça, görevce ya da bilgice daha aşağıda olanları kendisiyle eşit tutan ya da kendi değerini olduğundan aşağı gösteren, mütevazi: Yine bir gün huzuruna gelen ve heyecandan titreyen adama: "Korkma kardeşim, ben kral değilim. Mekke'de kuru ekmek yiyen bir kadının oğluyum." diyerek ne kadar alçak gönüllü olduğunu gösterdi. (N. Aytürk)
  • Alçak gönüllülük: Alçak gönüllü olma durumu ya da alçak gönüllüye yaraşır davranış, tevazu: "Her kim Allah için (karşılıksız olarak) alçak gönüllülük gösterirse; Allah da onu yüceltir" (Hadis-i Şerif). Bir adamın büyük olup olmadığını, onun alçak gönüllülüğünden anlayabilirsiniz. (J. Ruskin)


İlgili atasözleri ve anlamları


İçinde "alçak" kelimesi geçen atasözleri ve açıklamaları:

  • Alçak eşek binmeye kolay, öksüz çocuk dövmeye kolay: Güçsüz, koruyucusuz ve zavallıları baskı altına almak, hırpalamak marifet değildir.
  • Alçacık gördü de deveci eşeği mi sandı?: Dış görünüşten insan niteliklerinin anlaşılamayacağını anlatır.
  • Alçak uçan yüce konar, yüce uçan alçak konar: Büyüklük taslamayan, alçak gönüllü kişi, kendini herkesten üstün görenlerden daha saygındır.
  • Alçak yer, yiğidi hor gösterir: (atasözünün anlamı) Kişi niteliğine önemine uygun düşmeyen bir çevrede kendi değerini gösteremez.
  • Alçak yerde, tepecik kendisini dağ sanır (alçak yerin tepeciği dağ görünür): Çok bilgili, usta, değerli kimselerin bulunmadığı bir yerde, az bilgili, az değerli olanlar kendilerini bir şey sanırlar.
  • Alçak yerde yatma sel alır, yüksek yerde yatma yel alır: İnsan, yaşantısını içinde bulunduğu koşullara göre sürdürmeli, kendisine uygun çevre ve arkadaş edinmelidir.
( 0 soru/yorum )