Araba nedir ne demektir? İlgili deyimler atasözleri ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Anadol marka Türk yapımı nostaljik bir otomobil
Eski bir araba - Anadol
  1. İnsan ya da eşya taşımaya yarayan tekerlekli kara taşıtı: At arabası. Çocuk arabası. El arabası. Fiyakalı, 63 model bir Buick arabaya bindik (Ç. Altan).
  2. Arabayla taşınan ya da taşınacak miktar: İki araba odun. Bir araba karpuz. Sonra bir imece yaparak otuz araba kadar gübre taşıdılar.
  3. (mecazi) Bir arabaya sığacak kadar çok miktar: Ailemin istediği bir memur olmamken, ben hayallerimi takip ederek şimdiden bir araba kadar borca girmiştim (V. A. Erkan). Ve o, araba kadar kocaman kalbi, yavrucağızı söz konusu olduğunda, yumurtalarının üzerine sabırla oturmuş minnacık bir çit serçesinin kalbi gibi pıtır pıtır atar... (İlgili cümle kaynağı: T. Uslu)


İlgili deyimler ve anlamları


İçinde "araba" kelimesi geçen deyimler ve açıklamaları:

  • Arabanın tekerine taş koymak: Bir işi zora sokmak, güçlük çıkarmak, yokuşa sürmek: Neden acaba? Arabasının tekerine bir taş koyan mı olmuştu? (A. Kabaklı)
  • Arabasını düze çıkarmak: İşinin güçlüğünü atlatmak, güçlüklerini gidermek.
  • Arabayı çekmek: (argo) Defolup gitmek.


İlgili atasözleri ve anlamları


İçinde "araba" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:

  • Araba devrilince yol gösteren çok olur: İş işten geçtikten sonra öğüt veren çok olur.
  • Araba ile tavşan avlanmaz: Her işte başarıya ulaşabilmek için kullanılması gereken özel bir yöntem vardır; başka bir yöntem uygulanırsa, başarıya erişilmez.
  • Arabanın ön tekerleği nereye giderse arka tekerlek de oraya gider: (atasözünün anlamı) Büyükler nasıl bir yol tutmuşlarsa, çocuklar da aynı yolu izlerler.
( 0 soru/yorum )