Fiyaka nedir? Fiyaka satmak ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Fiyaka argoda, gösteriş, afi, caka, çalım gibi anlamlara gelir: Ah seni fiyakacı! Fiyaka için değil mi? Kızlara fiyaka için! Mokasen ayakkabıların da var! (N. Cumalı). Fiyaka dediğin kadınlara söker. Fiyaka yapacaksan git tenis oyna (H. Taner). Fiyakasından yanına yaklaşılmıyor.

  • Fiyaka satmak: (deyiminin anlamı, argo) Gösteriş yapmak, caka satmak, çalım yapmak: Kaytan bıyıklı bir mavracı birisi İngilizce olmak üzere iki master yapmış, doktorasını kataloglatmış, fiyaka satıyor, kendini kültürlü bir zat sanıyor. (İlgili cümle kaynağı: Ş. Onay)
  • Fiyakasını bozmak: (argo) Fiyaka satan birini çalım yapamayacak, caka satamayacak duruma getirmek: Hepsinin fiyakasını bozmak için, gıcır gıcır, büyük bir Mercedes-Benz kamyon çıkıyor ortaya, kasası cıvıl cıvıl goncalarla resmedilmiş, çamurluğunda "BEKLEDİĞİN BENDİM , İŞTE GELDİM" yazılı (Sanat Dünyamız). Üstelik lütufta bulunurmuş gibi haller takınması tuhafıma gitmişti doğrusu. Fiyakasını bozmak için üsteledim: "Peki," dedim, "Sen de mi onlardansın yani, o doruklardan mı oldun?" (Ö. Yurdalan)
( 0 soru/yorum )