Görmemiş ne demektir? Görmemiş ile ilgili atasözleri ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
O ana kadar sahip olamadığı şeyleri elde edince yeni durumuyla şımarıp büyüklenip gösterişli davranışlara girişen, görgüsüzce davranan (kimse): Altına lüks cip almayla kendini yedi dağın efesi zannediyor. Görmemiş teki. Ne olacak! (B. T. Salihoğlu). O, görmemişin biri... Kış ortasında hiç çiçekli giysi giyilir miymiş. (A. Nesin)


Görmemiş ile ilgili atasözleri ve anlamları


İçinde "görmemiş" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:

  • Görmemiş görmüş, gülmeden (güle güle) ölmüş: (atasözünün anlamı)
    1. Görgüsüz insan, görmediği güzel bir şeye kavuşunca sevincinden ne yapacağını bilemez.
    2. Cahil, saf kimseler değerli bir şey buldukları zaman onun değerini kavrayamadıkları için faydalanamadan başkasına kaptırırlar.
  • Görmemişin oğlu olmuş, tutmuş (çekmiş) ç*künü koparmış:
    1. Görgüsüz insan bir nimete kavuştuğunda onu nasıl kullanacağını bilmez, olmayacak gariplikler yapar.
    2. Cahil, görgüsüz bir insan tesadüfen eline iyi bir şey geçtiği zaman onun değerini bilmediği için gerektiği gibi kullanamaz, böylece onu boşuna harcamış olur.
  • Al görmüşün kızını, tutsun (işini) dolana dolana; al görmemişin kızını, tutsun (işini) ilene ilene: Gelinin davranışlarını ailesinin aynası ve aynısı olacağını ifade eder.
  • Yoksul, ala ata binse selam almaz: Görmemiş kişinin daha önce sahip olmadığı bir mevkiye veya zenginliğe ulaştığında, kibirlenip başkalarına karşı küçümseyici bir tavır takındığını ifade eder. Görmemiş insanlar, yeni buldukları gücü ve zenginliği yanlış kullanabilir.
( 0 soru/yorum )